Çilek Reçeli: İlkbaharın Kavanozdaki Gülümsemesi
Çilek reçeli, mevsimin en tatlı habercisi olan çileğin, tüm tazeliği ve kokusuyla ölümsüzleştirildiği, çocukluğun en saf lezzetlerinden biridir. Rengiyle göz alır, kokusuyla mutfağı sarar, bir kaşığıyla geçmişi hatırlatır. Belki de bu yüzden, çilek reçeli sadece bir tatlı değil; aynı zamanda bir duygudur.
Çilek Reçelinin Hazırlanışı
En iyi çilek reçeli, mevsiminde toplanmış küçük ve kokulu çileklerle yapılır. Çilekler ne kadar minikse, reçelin görüntüsü ve lezzeti o kadar güzel olur. Ayıklanan çilekler, şekerle buluşup bir gece dinlendirilir. Böylece meyve, suyunu salar ve doğal şurubunu oluşturur.
Klasik tarif:
1 kg taze çilek
800-1000 g toz şeker
Yarım limonun suyu
(İsteğe bağlı: 1-2 karanfil ya da birkaç damla vanilya)
Yapılışı:
Ayıklanmış çilekler, şekerle birlikte bir tencerede üstü kapalı şekilde 1 gece bekletilir.
Ertesi gün orta ateşte kaynamaya bırakılır. Köpükleri bir kaşıkla alınır.
Çilekler dağılmadan, şurubu kıvam alana kadar pişirilir (genelde 25-30 dakika yeterlidir).
Limon suyu eklenip 5 dakika daha kaynatılır.
Sıcakken steril kavanozlara doldurulup ağzı sıkıca kapatılır.
Püf Noktaları
Reçelin köpükleri mutlaka alınmalıdır ki rengi parlak ve berrak kalsın.
Çok pişirilirse çilekler dağılır, reçel marmelat kıvamına dönebilir.
Reçelin suyu çok cıvıksa soğudukça koyulaşır; ocaktan indirmeden önce bu hesaba katılmalıdır.
Reçeli cam kavanozda ve serin yerde saklamak raf ömrünü uzatır.
Nasıl Tüketilir?
Sıcak bir kızarmış ekmek diliminin üzerinde…
Pancake, waffle, krep üstünde doğal tatlı sos olarak…
Yoğurt veya sade dondurmanın içine karıştırılarak…
Sütlü tatlılar ve cheesecakeler için ev yapımı çilek sosu gibi…
Neden Seviyoruz?
Çünkü çilek reçeli, sabah kahvaltılarına neşe, çocukluk anılarına renk, yaz günlerine özlem katar. Her kavanozunda bir parça ilkbahar, her kaşığında bir gülümseme saklıdır.